Nemzeti Mintaterv Katalógus elsődleges célja a lakossági építkezések támogatása és a magyar vidék épített környezetének minőségének növelése a Magyar Falu Programhoz kapcsolódóan is. Ennek érdekében egy tájegységi karaktereket is hordozó, interneten ingyenesen elérhető családi ház tervadatbázis készült. Az alkalmazásnak köszönhetően a magyar családok olcsóbban és gyorsabban szerezhetnek be szakmailag elbírált, valamint műszakilag ellenőrzött, helyszíni adaptálásra alkalmas, egyszerű bejelentésre előkészített tervdokumentációt.

Ez része az e-epites.hu Országos Építésügyi Nyilvántartás keretrendszernek, így a fejléc és a főmenü nem különbözik a többi alkalmazásétól. A főoldalon háttérbe helyezett, teljes oldalméretű banner látható az NMTK arculatához tartozó rombuszos mintával. A felhasználó azonnal gyorskeresést tud indítani a mintatervek között, kategória, szobák száma, alapterület és lakók száma alapján. Mobilnézetben a kereső szűrői accordion menüben állíthatók. Ezen kívül ízelítőül a kiemelt tervtípusok közül is válogathat az oldalra érkező. A tervoldalon 3D látványtervekből álló képgalériát és minden szükséges információt megtalál a mintatervről az érdeklődő.
A tervkártyákon és a szűröknél is, a főbb adat típusok piktogramokkal együtt jelennek meg, ezzel is segítve a beazonosítást.
A Nemzeti Mintaterv katalógus népszerűsítésére 100 kiemelt családiház terveit bemutató kiadvány is készült.