A Lechner Tudásközpont hozzájárul az építészet népszerűsítéséhez építészeti beszélgetései, nyilvánosan látogatható tervtára és szakkönyvtára, és a különböző online és offline felületeken megjelenő tartalmai mellett kiállítások rendezésével is.

„LAKNI TUDNI KELL”

A hatvanas évek legégetőbb építészeti kérdése Budapesten a lakásínség volt, amelyre a korabeli építészek és várostervezők Budafokon, egy átfogó építészeti és életmódkísérletben keresték a választ. Ez a kiállítás azt mutatja be, hogyan silányodott ez a társadalmi fókuszú, szinte futurisztikus és jobbító szándékú megközelítés egy mennyiségi szempontokat előtérbe helyező, tömeges lakásépítési hullámmá.

A Dokumentációs Központ Terv-, Fotó- és Filmtárának dokumentumait felsorakoztató kiállítás a korszakra jellemző retró dizájnt kapott a mai grafikai trendeknek megfelelően. A szövegek és képek között az épületek színes sziluettjei futnak át, a háttérben felnagyított tervrajzrészletek jelennek meg. A tárlat interaktív részeként a kor meghatározó építészeinek, várostervezőinek, szociológusainak, politikusainak és a lakótelepek lakóinak elbeszélései hallgathatók meg QR kód beolvasásával. Leglátványosabb pontja a kiállításnak a folyosó végén található, dobozokból készített panelház, aminek nyitott „ablakai” mögött idézeteket olvashatunk az elbeszélésekből. A Lechner teremben berendezésre került egy klasszikus korabeli nappali szoba, aminek a nyílászárói és az alaprajza installációként, tervrajzból kiemelve jelennek meg a falon és a padlón.

A nagysikerű kiállítás 2019. május 23-tól 2020. augusztus végéig volt megtekinthető és többszázan látogatták meg. Később minden képes és szöveges anyag online lapozható kiadvány formájában is megjelent.